GYÓGYNÖVÉNYEK, GYÓGYTEÁK
,Fűben, fában orvosság" - tartja egy régi népi mondás. A modern korban, amikor a gyárilag előállított orvosságok szuázai sorakoznak a gyógyszertárak polcain, egy kissé valamennyien, orvosok is, betegek is, elfeledkezünk ezekről a természetadta ajándékokról, a gyógynövényekről. Az egyes növények gyógyításra való felhasználása ősi keletű. Az emberiség legrégibb írott emlékei, így a mezopotámiai agyagtáblák, az egyiptomi papirusztekercsek, az ókori görög írásművek említik a gyógynövényeket s leírják felhasználási módjukat. Az antik kor orvosai fájdalomcsilapításra növényi kivonatokat használtak, a valeriána ismerete és idegnyugtatóként való felhasználása is eddig nyúlik vissza. A régi kínaiak empírikus alapon csodaszerként használták a zsen-seny gyökereket, ennek sokoldalú gyógyító hatását a modern kutatások is igazolták. A régi orvostudomány szinte kizárólag gyógynövényeket használt, csak a vegyészeti ismeretek bővítésével vezették be a kémiai anyagokat is a gyógyításba. Később ezek háttérbe szorították a növényi szereket, de az utóbbi időben ismét előtérbe kerültek. A kutatók ma is, a világ minden táján foglalkoznak a népi tapasztalat alapján használt növények hatásának tudományos értékesítésével és ipari felhasználásával. Persze nem igazolja valamennyi növény a népies hiedelmet, de a tudományos kutatások kiinddulási alapja legtöbbször a régi megfigyelés és felhasználást. Miután megismerik hatóanyagait, kisérletileg megállapítják hasznos, gyógyító adagját, javallatait, esetleg mellékhatásait, így válik gyógyszer az addigi empírikusan használt növényből.
Nagyon keresett külföldön is a gyógynövény, a jó minőségűnek magas a viláűgpiaci ára. Hazánk-ban található növények ezrei közül körülbelül háromszáz gyógyhatású. Rendszerint nem az egész növény, hanem csak egy része tartalmazza a hatásos anyagokat. Általában fontos a begyüjtés ideje, mert a tenyészidő egy-egy szakaszában található csak a növényben alegnagyobb töménységben a gyógyító anyag. A begyüjtött növényi részek szárítása és tárolása kényes feladat, hiszen csak így konzerválódnak az érzékeny hatóanyagok. A helytelenül kezelt, összefülledt, napon szárított, vagy penészes növények felhasználása illuzorikus, nincs meg akivánt hatásuk.
A növény föld feletti része : szár, levél és virág használatos például az ezerjófű, mezei kakukkfű, árvacsalán, üröm esete. A teljes kifejlődéskor, rövid levélnyéllel gyüjtött levél a következő növényeknél használt : farkasalma, eperfa, diófa, lándzsás útifű, papsajt,papsajt, mályva. Más növényeknél a virágzat hatásos, néha virágkocsánnyal együtt, máskor csak a szirmokat használják.(Orvosi székfű, szarkaláb, kék búzavirág, fehér akác, lóhere, bodza.) Némely gyógynövénynek a föld alatti részeit : a gyökeret, a gumót, a hagymát használják, ilyen a macskagyökér, édesgyökér, páfrány, s ide sorolható az ételízesítésre használatos vörös- és fokhagyma. Sok esetben a növények termése, gyümölcse, bogyója használatos, mint a rózsabogyó, földi bodza, fekete áfonya, boróka, komló esetén. A cseresznye és meggy gyümölcsének a szára gyógyhatású, máskor a növény magva, mint a kömény, édeskömény, kapor.
Az ismert, könnyen hozzáférhető gyógynövények a falusi háztartásokban jórészt most is megtalálhatók. Ezek egy részét ételízesítésre, másokat teának, vagy kimondottan gyógyító céllal használják. Évszázados tapasztalatok alapján állatgyógyászati célra is számos gyógynövényt felhasznállak. Meg kell említeni, hogy kozmetikai célokra is sok növény használható, bámulatos hatásukat igazolják azok, akik nem restek bibelődni velük. Érdekes módon gyakorta a drága külföldi szépítőszerek is csupán növényi kivonatokat tartalmaznak ; s az egyszerű, olcsó hazai szerekkel is elérhetjük a kivánt hatást!
Tudományos kutatások és megfigyelések igazolják, hogy a növényi hatóanyagok gyógyításra való felhasználása több szempontból is előnyös. Általában nem váltják ki a szervezet nem kivánatos válaszait, túlérzékenységet, melyek gyakoriak a szintetikusan előállított anyagokkal szemben. A növényi gyógyszerek hatása nem látványos sokszor, hanem enyhe, lassan érvényesül, de huzamos kezelés esetén a szervezet felbomlott egyensúlyát visszabillenti a normális oldalra. A betegségek java része nem egyik napról a másikra alakul ki, főleg az idült bajok, hanem hetek, hónapok, esetleg évek alatt. Ilyen bajok kezelésére kiválóak a növényi szerek, mivel hosszú használatra alkalmasak, ezenkívül legtöbb gyógynövény hatása sokoldalú, több szervre is hat, mivel hatóanyagaik is különfélék.
A TEÁK KÉSZÍTÉSE
A teák készítésénél fontos, hogy tiszta, szagmentes, ép zománcú, jól zárható fedővel ellátott edényben főzzűk. A virágot, levelet tartalmazó gyógynövényeket általában forrázott (infuzum) formájában használjuk, forró vízbe dobjuk a szükséges mennyiséget. Ez általában egy csésze, azaz negyedliter mennyiségre tetejes kávéskanálnyi, vagy három ujjal felcsippentett mennyiség. Ezután rögtön levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk 10 - 15 percig, így a könnyen bomló, illékony anyagok nem pusztulnak el. Olyan gyógynövényből, amiben fás állományú anyag : gyökér, kéreg, bogyó van, általában főzetet készítűnk. Itt is forró vizbe dobjuk az, anyagokat, de lassú tűzön tovább főzzük 5 - 10 percig, majd lefedve 20 - 30 percig állni hagyjuk. Szűrés után az elpárolgott vízmenyíséget kiegészítjük. Néha előzőleg hideg vagy meleg vízben áztatni kell a növényt, sokszor órák hosszát, mivel így oldódnak ki a hatóanyagok, amelyek különben a hő hatására elpusztulnak. A teák készítési módja külömben a gyári csomagoláson fel van tüntetve.
Bár úgy tetszik, sokat tudunk róluk, mégis egészen kevés az, és a felhasználásuk csekély mértékű. Jó lesz néhány tévhitet az elején eloszlatni : vannak, akik jó tanácsokat tudnak adni felhasználásuktól, de ott követnek el hibát, amikor kategorikusan ,,tiltják" a gyógyteák édesítését. Ez csak akkor helyénvaló, ha valaki cukorbeteg vagy egyszerűen semmit sem szeret, ami édes. Akinél ez nem áll fent, azoknak javasoljuk, hogy mézzel édesítsék teájukat. A gyógynövények hatóanyagai és a méz nagyon hamar felszívódnak és azonnal éreztetik hatásukat.
A készítés módja igen fontos : a virágokat, leveleket csupán néhány percig főzzük vagy forrázzuk. A gyökér- és szárrészeket vagy kemény héjakat (dióhéj , cseresznye- és meggyszár, macskagyökér ) kb. félóráig főzzük. Ajánlatos lefedve főzni, vagy forrázni és lefedve hagyni, mert a gőzökkel együtt sok értékes hatóanyag is elillan. Tehát kisebb lesz a hatás, mint ahogy el- várnánk. Aki hosszú ideig főzi, az nagyon keserű, élvezhetetlen folyadékot készít, ami legtöbbször semmire sem jó.
Vannak akik egy vagy több évig állandóan egyfajta gyógyteát fogyasztanak. Indoklásaik : nem szeretjük keverni, illetve ezt szeretem. Csakhogy jó tudni : a két vagy több gyógynövény keverékéből készített tea sokkal hatásosabb, mint az egyetlen egyből. A teákat nem érzelmi alapon kell fogyasztani, hanem hatásosságukat figyelembe véve. Ha valaki évtizedek vagy évek óta beteg és néhányszor iszik valamilyen gyógyteát -- ne várja az azonnali gyógyulást. A Plafar gyógynövény - szaküzletekben és gyakran a gyógyszertárakban is kapható a csillapító tea és a nyugtató tea. Az idegrendszeri zavarok szellemi túlterhelésnek vagy erős, ismétlődő izgalmaknak tulajdoníthatók ; tűnetei : fejfájás, álmatlanság, reggel felkeléskor is fáradtnak érezzük magunkat, napközben elálmosodunk, kábultság. Ezeket a teákat ( gyógynövényeket Ö használva, ajánlatos este lefekvés előtt félórával fogyasztani, hogy csendes, nyugodt alvást biztosítsanak. Amennyiben így nem hatásos, növelni kell az adagot úgy, hogy délután is fogyasszuk.
Természetesen, a túl sok folyadékbevitel megzavarja a szervezet müködését. Ezért ajánlatos gyógyteáinkat víz helyett fogyasztani, illetve egyúttal étkezésünkbe beiktatva reggelinek, uzsonnának vagy vacsorának használni fel pirítóssal vagy lekváros kenyérrel, netán keksszel.
A szívbetegek, illetve még nem szívbetegek, de már szívtájéki panaszokat észlelőknek javasoljuk a Szívmüködési zavarok elleni teát gyógynövénykeveréket. Főleg idegi alapú szívmüködési rendellenességek esetében jó hatású.
A macskagyökér tea is kitűnő : az egész idegrendszert megnyugtatja, szabályozza a szívmüködést, csillapítja az izomgörcsöket. (Az említett teák mindegyikének a macskagyökér az egyik alkotórésze. A valériáncseppek pedig a macskagyökér hatóanyagainak a kivonata ).
A májtea : növeli az epekiválasztást, a puffadt máj térfogatát normálisra csökkenti, eltávolítja a májban felhalmozodott mérgező anyagokat. A máj ugyanis rendkívül fontos méregtelenítő szervünk, amely a tápanyagokban és szeszes italokban lévő mergező vegyületeket közömbösíti. Például az olkohol is veszélyes méreg mindenféle formájában, a máj ebből 2 - 3 köbcentimétert tud semlegesíteni. Tehát jól vigyázzunk, mert a máj sem képes mindent rendbehozni. Sőt, az alkoholisták kivétel nélkül valamennyien májzsugorodást kapnak, ami a szervezet általános legyengülését, korai öregedést és az élet megrövidülését okozza. A májtea enyhíti a májzsugorodásos betegek panaszait, ha az illetők lemondanak az alkoholról. Epeoperáció után sokan tapasztalták, hogy a májtea mily nagyszerűen rendben tartja emésztésüket. Hónapokig, sőt évekig is lehet használni mint étkezési teát és szüneteket tartva mint gyógyteát. Naponta 2 - 3 csészével is lehet inni, az első reggel éhgyomorra ajánlatos.
Gyomortea 1. (Ceai gastric 1.) : a gyomor müködésére nyugtató hatású, idejében használva megakadályozza a gyomor és nyombélfekély kialakulását, illetve elősegíti ennek meggyógyulását, az orvos által előírt kezelés mellett. 5 - 6 héten át naponta kell fogyasztani.
Gyomortea 2. (Ceai gastric 2.) : a gyomor - és bélgörcsöket oszlató és szélhajtó, összehúzó és gyuladást csökkentő. A sok gyomorsav miatti gyomorégést megszünteti.
Gyomornyugtató tea (Ceai gastric calmant) : vagy a Sebgyógyító gyomortea (Ceai gastric cicatrizant) : sok gyomorsavnál és idült gyomorhurutnál, gyomor- és nyombélfekélynél elősegítik a sebek gyógyulását, gyuladást csökkentők, nyugtatók.
Gyomorserkentő tea (Ceai stimulent gastric) : Nagyon keserű ízű, de a gyógyulás érdekében el kell viselni. Igen hatásos azok számára, akik savhiányban szenvednek, mert serkenti a gyomormirigyek és az epe müködését. Javasolt idült gyomorhurutnál, étvágytalanságnál, lábadozásnál.
Vízhajtó tea (Ceai diuretic) : Serkenti a vesék müködését, oldja a vesekövek bizonyos fajtáit, fertőtleníti a vizeletutakat, veseoperációk után is ajánlatos használni, hatásos egyes szív-, vesebetegségek esetében. Naponta 2 - 3 csészényit is elfogyaszthatunk belőle.
Toroköblögető tea (Ceai pentru gargara) : Tulajdonképpen grippaellenes teának is lehetne nevezni, vannak, akik ezt fogyasztva, néhány nap alatt kigyógyulnak a grippából. De hasznos szájüreg- és torokfertőtlenítésnél, mandula, és foggyökér - gyuladásnál is. És bár toroköblögető a neve, hatásosabb, ha lenyeljük.
A gyümölcsök, a zöldségfélék és a gabonafélék különféle rostokat tartalmaznak, sok más anyag mellett. Ezeknek a rostoknak nagy fontosságuk van : a vastagbél - ráktól védik szervezetünket. Ezt bizonyítják azok a statisztikai adatok, melyek szerint a rákos betegségek sokkal elterjedtebbek az iparilag fejlett országokban, ahol a rostokban szegény élelmiszerek elterjedtek, mint például az afrikai államokban, ahol rostokban gazdagabb a táplálék.
A rostok meggyorsítják a béltartalom áramlását, ezzel lecsökken at érintkezés ideje a rákot okozó anyagok és a bélcsatorna fala között ; másrészt, a rostok oldják, illetve higítják a bélben található rákkeltő anyagokat. Az utóbbi években megprobálkoztak az élelmiszerek növényi rostokkal való kiegészítésével : pl. a teljes ( barna ) kenyér és a Graham - kenyér sok korpát tartalmaznak, a korpában pedig sok a rostos anyag és a vitamin ( főleg a B - vitaminok csoportja ). Akiknek sok a gyomorsavuk, azok a teljes ( integrál, barna) kenyeret nem tudják fogyasztani, mert fokozza a gyomornedv savtartalmát, viszont a félbarna kenyér nem okozhat ilyen bántalmakat. És néhány szó arról a sokaknál elterjedt furcsa véleményről, amely szerint csak a hófehér kenyér, illetve a kalács, a kifli és egyéb fehér péksütemény az igazán jó. Ennek legfeljebb esztétikai alapja van ( vagy sznobizmus), de egészségügyi szempontból teljesen indokolatlan. Ugyanis pontosan ezekben van a legkevesebb rosto anyag és a legkevesebb vitamin! A füstölt húskészítmények füstanyagai között is vannak rákkeltő vegyületek. Ne együnk tehát soha többé füstölt kolbászt? De igen, ehetünk, ám mértékkel és sok rostanyaggal!
Az alábiakban megemlítünk több olyan gyógynövényt, melyek bizonyos mértékben és bizonyos rákfajtákban javulást, illetve az élet meghosszabítását idézték elő. Felhívjuk mindenki figyelmét : a rákot meggyógyítani még nagyon nehéz, de a régebbi gyógynövények adatai alapján vannak biztató lehetőségek, amiket kár lenne kipróbálatlanul hagyni. Először is tehát, ne fogyasszunk mértéktelenül szeszes italokat, ne dohányozzunk, óvakodjunk a többi rákot okozó anyagoktól is.
Ugyanakkor jó tudni a következőket : a körömvirág ( vagy kalendula ), a zsálya, a mezei árvácska és a Benedekfű ( Áldott fű ) keveréke használható külsőleg borogatás, belsőleg tea formájában mell és méhrák esetében
Zsurló. 10 g apróra vágott növényt főzzünk 10 - 12 percig 3 dl. vízben. Leszűrve melegen, reggel éhgyomorra fogyasszuk. Belsőleg 2 - 3 hétnél tovább nem szabad használni, mert vesevérzést okoz. Rákos daganatra és rosszul gyógyuló sebekre borogatásként használható.
Ibolya. 3 - 4 g virág és gyökér 1/2 liter vízben főzve külsőleg és belsőleg is használható rákos daganatra. Általában rákos betegségeknél használatára javulás lép fel.
Angyalfű ( angelika ). 10 g -t negyedliter vízben főzve, általános és ideggyengeségben, vérszegénységben és pszihikai eredetű étvágytalanságban hasznos.
Áloé (3 éves legyen). Összedarálva, mézzel és borral keverve használható. Az áloé szárazan,porrá törve és sebekre hintve gyógyulást idéz elő.
A tölgyfa makkja és kérge. Sok csersavat és egyéb anyagokat tartalmaz, amelyek méregtelenítő és fertőtlenítő hatásúak. A makkot pörkülve és porrá őrölve nyerjük az ún. makk - kávét : 10 g -ot 7 dl vízben 15 percig főzzünk. A tölgyfakéreg felaprítva és kb. félóráig főzve használható, barna folyadék lesz belőle. Lemosásoknál, borogatásként a legmakacsabban gyógyuló sebeket is elmulasztja.
Benedek - fű (Áldott fű ).Az egész felaprított növényt megfőzzük és használhatjuk borogatásra, a rákos seb lemosására, porrá őrölve ráhintjük a sebre vagy az összetört friss levelet tesszük rá. Teája nagyon keserű, nem mindenki képes meginni, érzékeny vagy gyenge idegrendszerű egyéneknél rosszullétet és hányingert is előidézhet.
Kökörcsin. Külsőleg kell használni gyökerét vagy gyökérnedvét ; a rákos sebek továbbterjedését megállítja.
Ezerjófű vagy százforintos földepe. 1 kiskanál felaprózott növényt pár percig főzünk 1/2 liter vízben. Mint keserű ízű erősítő tea használható különféle eredetű étvágytalanságnál. A fő étkezések előtt félpohárnyit fogyasszunk.
Ezerjófű - bor. 6 - 7 dkg felaprított növényt 8 napig áztatunk hidegen 1 liter vörösborban. Lehet édesíteni és egy pohárkával meginni minden étkezés után. Sokféle belső betegségre gyógyír, jó hatású a daganatokra is.
Lóhere. A virágos növényt külsőleg és belsőleg isforrázatként használjuk mellkasi betegségeknél, gyomorbetegségeknél és lefogyásnál. A virágjait megfőzzük, leszürjük, a szüredéke újabb adag virágot teszünk, újra felfőzzük s ezt addig folytatjuk, amíg kenőcs sűrűségűvé nem válik. E formájában makacs daganatokra, még rákos daganatok eloszlatására is felhasználható.
Köménymag. Gazdag éterikusolaj - tartalmú, szabályozza a gyomor müködését és megszünteti a bélgyuladást Ha egyenlő arányban keverünk köménymagot, ánizsmagot és koriándermagot, akkor a hatása a teának még jobb lesz. Készítése : 2 - 3 kiskanál köménymagot főzzünk 1/2 liter vízben, 15 percig. Vastagbélrák esetében hetekig, sőt hónapokig tartó könnyebséget okoz.