Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÓGYNÖVÉNYEK, GYÓGYTEÁK

,Fűben,  fában  orvosság"  -  tartja  egy  régi  népi  mondás.   A  modern  korban,  amikor  a  gyárilag  előállított  orvosságok  szuázai  sorakoznak  a  gyógyszertárak  polcain,  egy  kissé  valamennyien,  orvosok  is,  betegek  is,  elfeledkezünk  ezekről  a  természetadta  ajándékokról,  a  gyógynövényekről.   Az  egyes  növények  gyógyításra  való  felhasználása  ősi  keletű.  Az  emberiség  legrégibb  írott  emlékei,  így  a  mezopotámiai  agyagtáblák,  az  egyiptomi  papirusztekercsek,  az  ókori  görög  írásművek  említik  a  gyógynövényeket  s  leírják  felhasználási  módjukat.   Az  antik  kor  orvosai  fájdalomcsilapításra  növényi  kivonatokat  használtak,  a  valeriána  ismerete  és  idegnyugtatóként  való  felhasználása  is  eddig  nyúlik  vissza.  A  régi  kínaiak  empírikus  alapon  csodaszerként  használták  a  zsen-seny  gyökereket,  ennek  sokoldalú  gyógyító  hatását  a  modern  kutatások  is  igazolták.  A régi  orvostudomány  szinte  kizárólag  gyógynövényeket  használt,  csak  a  vegyészeti  ismeretek  bővítésével  vezették  be  a  kémiai  anyagokat  is  a  gyógyításba.  Később  ezek  háttérbe  szorították  a  növényi  szereket,  de  az  utóbbi  időben  ismét  előtérbe  kerültek.  A  kutatók  ma  is,  a  világ  minden  táján  foglalkoznak  a  népi  tapasztalat  alapján  használt  növények  hatásának  tudományos  értékesítésével  és  ipari  felhasználásával.  Persze  nem  igazolja  valamennyi  növény  a  népies  hiedelmet,  de  a  tudományos  kutatások  kiinddulási  alapja  legtöbbször  a  régi  megfigyelés  és  felhasználást.  Miután  megismerik  hatóanyagait,  kisérletileg  megállapítják  hasznos,  gyógyító  adagját,  javallatait,  esetleg  mellékhatásait,  így  válik  gyógyszer  az  addigi  empírikusan  használt  növényből.

   Nagyon  keresett  külföldön  is  a  gyógynövény,  a  jó  minőségűnek  magas  a  viláűgpiaci  ára. Hazánk-ban  található  növények  ezrei  közül  körülbelül  háromszáz  gyógyhatású.   Rendszerint  nem  az  egész  növény,  hanem  csak  egy  része  tartalmazza  a  hatásos  anyagokat.  Általában  fontos  a  begyüjtés  ideje,  mert  a  tenyészidő  egy-egy  szakaszában  található  csak  a  növényben  alegnagyobb  töménységben  a  gyógyító  anyag.  A  begyüjtött  növényi  részek  szárítása  és  tárolása  kényes  feladat,  hiszen  csak   így  konzerválódnak  az  érzékeny  hatóanyagok.  A  helytelenül  kezelt,  összefülledt,  napon  szárított,  vagy  penészes  növények  felhasználása  illuzorikus,  nincs  meg  akivánt  hatásuk.

A  növény  föld  feletti  része :  szár,  levél  és  virág  használatos  például  az  ezerjófű,  mezei  kakukkfű,  árvacsalán,  üröm  esete.  A  teljes  kifejlődéskor,  rövid  levélnyéllel  gyüjtött  levél  a  következő  növényeknél  használt :  farkasalma,  eperfa,  diófa,  lándzsás  útifű,  papsajt,papsajt,  mályva.  Más  növényeknél  a  virágzat  hatásos,  néha  virágkocsánnyal  együtt,  máskor  csak  a  szirmokat  használják.(Orvosi  székfű,  szarkaláb,  kék  búzavirág,  fehér  akác,  lóhere,  bodza.)  Némely  gyógynövénynek  a  föld  alatti  részeit :  a  gyökeret,  a  gumót,  a  hagymát  használják,  ilyen  a  macskagyökér,  édesgyökér,  páfrány,  s  ide  sorolható  az  ételízesítésre  használatos  vörös-  és  fokhagyma.  Sok  esetben  a  növények  termése,  gyümölcse,  bogyója  használatos,  mint  a  rózsabogyó,  földi  bodza,  fekete  áfonya,  boróka,  komló  esetén.   A  cseresznye  és  meggy  gyümölcsének  a  szára  gyógyhatású,  máskor  a  növény  magva,  mint  a  kömény, édeskömény,  kapor.

Az  ismert,  könnyen  hozzáférhető  gyógynövények  a  falusi  háztartásokban  jórészt  most  is  megtalálhatók.  Ezek  egy  részét  ételízesítésre,  másokat  teának,  vagy  kimondottan  gyógyító  céllal  használják.  Évszázados  tapasztalatok  alapján  állatgyógyászati  célra  is  számos  gyógynövényt  felhasznállak.  Meg  kell  említeni,  hogy  kozmetikai  célokra  is  sok  növény  használható,  bámulatos  hatásukat  igazolják  azok,  akik  nem  restek  bibelődni  velük.  Érdekes  módon  gyakorta  a  drága  külföldi  szépítőszerek  is  csupán  növényi  kivonatokat  tartalmaznak ;  s  az  egyszerű,  olcsó  hazai  szerekkel  is  elérhetjük  a  kivánt  hatást!

Tudományos  kutatások  és  megfigyelések  igazolják,  hogy  a  növényi  hatóanyagok  gyógyításra  való  felhasználása  több  szempontból  is  előnyös.  Általában  nem  váltják  ki  a  szervezet  nem  kivánatos  válaszait,  túlérzékenységet,  melyek  gyakoriak  a  szintetikusan  előállított  anyagokkal  szemben.  A  növényi  gyógyszerek  hatása  nem  látványos  sokszor,  hanem  enyhe,  lassan  érvényesül,  de  huzamos  kezelés  esetén  a  szervezet  felbomlott  egyensúlyát  visszabillenti  a  normális  oldalra.  A  betegségek  java  része  nem  egyik  napról  a  másikra  alakul  ki,  főleg  az  idült  bajok,  hanem  hetek,  hónapok,  esetleg  évek  alatt.  Ilyen  bajok  kezelésére  kiválóak  a  növényi  szerek,  mivel  hosszú  használatra  alkalmasak,  ezenkívül  legtöbb  gyógynövény  hatása  sokoldalú,  több  szervre  is  hat,  mivel  hatóanyagaik  is  különfélék.

                    A  TEÁK  KÉSZÍTÉSE                                                                

 

 A   teák  készítésénél  fontos,  hogy  tiszta,  szagmentes,  ép  zománcú,  jól  zárható  fedővel  ellátott  edényben  főzzűk.  A  virágot,  levelet  tartalmazó  gyógynövényeket  általában  forrázott (infuzum)  formájában  használjuk,  forró  vízbe  dobjuk  a  szükséges  mennyiséget.  Ez  általában  egy  csésze,  azaz  negyedliter  mennyiségre  tetejes  kávéskanálnyi,  vagy  három  ujjal  felcsippentett  mennyiség.  Ezután  rögtön  levesszük  a  tűzről  és  lefedve  hagyjuk  10 - 15  percig,  így  a  könnyen  bomló,  illékony  anyagok  nem  pusztulnak  el.  Olyan  gyógynövényből,  amiben  fás  állományú  anyag  :  gyökér,  kéreg,  bogyó  van,  általában  főzetet  készítűnk.  Itt  is  forró  vizbe  dobjuk  az,  anyagokat,  de  lassú  tűzön  tovább  főzzük  5 - 10  percig,  majd  lefedve  20 - 30  percig  állni  hagyjuk.  Szűrés  után  az  elpárolgott  vízmenyíséget  kiegészítjük.  Néha  előzőleg  hideg  vagy  meleg  vízben  áztatni  kell  a  növényt,  sokszor  órák  hosszát,  mivel  így  oldódnak  ki  a  hatóanyagok,  amelyek  különben  a  hő  hatására  elpusztulnak.   A  teák  készítési  módja  külömben  a  gyári  csomagoláson  fel  van  tüntetve.

 

 

 Bár  úgy  tetszik,  sokat  tudunk  róluk,  mégis  egészen  kevés  az,  és  a  felhasználásuk  csekély  mértékű.  Jó  lesz  néhány  tévhitet  az  elején  eloszlatni :  vannak,  akik  jó  tanácsokat  tudnak  adni  felhasználásuktól,  de  ott  követnek  el  hibát,  amikor  kategorikusan  ,,tiltják"  a  gyógyteák  édesítését.  Ez  csak  akkor  helyénvaló,  ha  valaki  cukorbeteg  vagy  egyszerűen  semmit  sem  szeret,  ami  édes.  Akinél  ez  nem  áll  fent,  azoknak  javasoljuk,  hogy  mézzel  édesítsék  teájukat.  A  gyógynövények  hatóanyagai  és  a  méz  nagyon  hamar  felszívódnak  és  azonnal  éreztetik  hatásukat.

A  készítés  módja  igen  fontos :  a  virágokat,  leveleket  csupán  néhány  percig  főzzük  vagy  forrázzuk.  A  gyökér-  és  szárrészeket  vagy  kemény  héjakat  (dióhéj ,  cseresznye-  és  meggyszár,  macskagyökér )  kb.  félóráig  főzzük.  Ajánlatos  lefedve  főzni,  vagy  forrázni  és  lefedve  hagyni,  mert  a  gőzökkel  együtt  sok  értékes  hatóanyag  is  elillan.  Tehát  kisebb  lesz  a  hatás,  mint  ahogy  el-  várnánk.  Aki  hosszú   ideig  főzi,  az  nagyon  keserű,  élvezhetetlen  folyadékot  készít,  ami  legtöbbször  semmire  sem  jó.

Vannak  akik  egy  vagy  több  évig  állandóan  egyfajta  gyógyteát  fogyasztanak.  Indoklásaik :  nem  szeretjük  keverni,  illetve  ezt  szeretem.  Csakhogy  jó  tudni :  a  két  vagy  több  gyógynövény  keverékéből  készített  tea  sokkal  hatásosabb,  mint  az  egyetlen  egyből.  A  teákat  nem  érzelmi  alapon  kell  fogyasztani,  hanem  hatásosságukat  figyelembe  véve.  Ha  valaki  évtizedek  vagy  évek  óta  beteg  és  néhányszor  iszik  valamilyen  gyógyteát  --  ne  várja  az  azonnali  gyógyulást.  A  Plafar  gyógynövény - szaküzletekben  és  gyakran  a  gyógyszertárakban  is  kapható  a  csillapító  tea  és  a  nyugtató  tea.  Az  idegrendszeri  zavarok  szellemi  túlterhelésnek  vagy  erős,  ismétlődő  izgalmaknak  tulajdoníthatók ;  tűnetei :  fejfájás,  álmatlanság,  reggel  felkeléskor  is  fáradtnak  érezzük  magunkat,  napközben  elálmosodunk,  kábultság.  Ezeket  a  teákat  ( gyógynövényeket Ö  használva,  ajánlatos  este  lefekvés  előtt  félórával  fogyasztani,  hogy  csendes,  nyugodt  alvást  biztosítsanak.  Amennyiben  így  nem  hatásos,  növelni  kell  az  adagot  úgy,  hogy  délután  is  fogyasszuk.

Természetesen,  a  túl  sok  folyadékbevitel  megzavarja  a  szervezet  müködését.  Ezért  ajánlatos  gyógyteáinkat  víz  helyett  fogyasztani,  illetve  egyúttal  étkezésünkbe  beiktatva  reggelinek,  uzsonnának  vagy  vacsorának  használni  fel  pirítóssal  vagy  lekváros  kenyérrel,  netán  keksszel.

    A  szívbetegek,  illetve  még  nem  szívbetegek,  de  már  szívtájéki  panaszokat  észlelőknek  javasoljuk  a  Szívmüködési  zavarok  elleni  teát  gyógynövénykeveréket.  Főleg  idegi  alapú  szívmüködési  rendellenességek  esetében  jó  hatású.

    A  macskagyökér  tea  is  kitűnő :  az  egész  idegrendszert  megnyugtatja,  szabályozza  a  szívmüködést,  csillapítja  az  izomgörcsöket.  (Az  említett  teák  mindegyikének  a  macskagyökér  az  egyik  alkotórésze.  A  valériáncseppek  pedig  a  macskagyökér  hatóanyagainak  a  kivonata ).

      A  májtea :  növeli  az  epekiválasztást,  a  puffadt  máj  térfogatát  normálisra  csökkenti,  eltávolítja  a  májban  felhalmozodott  mérgező  anyagokat.  A  máj  ugyanis  rendkívül  fontos  méregtelenítő  szervünk,  amely  a  tápanyagokban  és  szeszes  italokban  lévő  mergező  vegyületeket  közömbösíti.  Például  az  olkohol  is  veszélyes  méreg  mindenféle  formájában,  a  máj  ebből  2 - 3 köbcentimétert tud  semlegesíteni.  Tehát  jól  vigyázzunk,  mert  a  máj  sem  képes  mindent  rendbehozni.  Sőt,  az  alkoholisták  kivétel  nélkül  valamennyien  májzsugorodást  kapnak,  ami  a  szervezet  általános  legyengülését,  korai  öregedést  és  az  élet  megrövidülését  okozza.  A  májtea  enyhíti  a  májzsugorodásos  betegek  panaszait,  ha  az  illetők  lemondanak  az  alkoholról.  Epeoperáció  után  sokan  tapasztalták,  hogy  a  májtea  mily  nagyszerűen  rendben  tartja  emésztésüket.  Hónapokig,  sőt  évekig  is  lehet  használni  mint  étkezési  teát  és  szüneteket  tartva  mint  gyógyteát.  Naponta  2 - 3  csészével  is  lehet  inni,  az  első  reggel  éhgyomorra  ajánlatos.

     Gyomortea 1. (Ceai  gastric 1.) :  a  gyomor  müködésére  nyugtató  hatású,  idejében  használva  megakadályozza  a  gyomor  és  nyombélfekély  kialakulását,  illetve  elősegíti  ennek  meggyógyulását,  az  orvos  által  előírt  kezelés  mellett.  5 - 6  héten  át  naponta  kell  fogyasztani.

     Gyomortea 2. (Ceai  gastric 2.) :  a  gyomor -  és  bélgörcsöket  oszlató  és  szélhajtó,  összehúzó  és  gyuladást  csökkentő.  A  sok  gyomorsav  miatti  gyomorégést  megszünteti.

     Gyomornyugtató  tea  (Ceai  gastric  calmant) :  vagy  a  Sebgyógyító  gyomortea  (Ceai  gastric  cicatrizant) :  sok  gyomorsavnál  és  idült  gyomorhurutnál,  gyomor-  és  nyombélfekélynél  elősegítik  a  sebek  gyógyulását,  gyuladást  csökkentők,  nyugtatók.

    Gyomorserkentő  tea  (Ceai  stimulent  gastric) : Nagyon  keserű  ízű,  de  a  gyógyulás  érdekében  el  kell  viselni.  Igen  hatásos  azok  számára,  akik  savhiányban  szenvednek,  mert  serkenti  a  gyomormirigyek  és  az  epe  müködését.  Javasolt  idült  gyomorhurutnál,  étvágytalanságnál,  lábadozásnál.

     Vízhajtó  tea  (Ceai  diuretic)  : Serkenti  a  vesék  müködését,  oldja  a  vesekövek  bizonyos  fajtáit,  fertőtleníti  a  vizeletutakat,  veseoperációk  után  is  ajánlatos  használni,  hatásos  egyes  szív-,  vesebetegségek  esetében.  Naponta  2 - 3  csészényit  is  elfogyaszthatunk  belőle.

     Toroköblögető  tea (Ceai  pentru  gargara)  :  Tulajdonképpen  grippaellenes  teának  is  lehetne  nevezni,  vannak,  akik  ezt  fogyasztva,  néhány  nap  alatt  kigyógyulnak  a  grippából.  De  hasznos  szájüreg-  és    torokfertőtlenítésnél,  mandula,  és  foggyökér - gyuladásnál  is.  És  bár  toroköblögető  a  neve,  hatásosabb,  ha  lenyeljük.

A  gyümölcsök,  a  zöldségfélék  és  a  gabonafélék  különféle  rostokat  tartalmaznak,  sok  más  anyag  mellett.  Ezeknek  a  rostoknak  nagy  fontosságuk  van :  a  vastagbél - ráktól  védik  szervezetünket.  Ezt  bizonyítják  azok  a  statisztikai  adatok,  melyek  szerint  a  rákos  betegségek  sokkal  elterjedtebbek  az  iparilag  fejlett  országokban,  ahol  a  rostokban  szegény  élelmiszerek  elterjedtek,  mint  például  az  afrikai  államokban,  ahol  rostokban  gazdagabb  a  táplálék.

A  rostok  meggyorsítják  a  béltartalom  áramlását,  ezzel  lecsökken  at  érintkezés  ideje  a  rákot  okozó  anyagok  és  a  bélcsatorna  fala  között ;  másrészt,  a  rostok  oldják,  illetve  higítják  a  bélben  található  rákkeltő  anyagokat.  Az  utóbbi  években  megprobálkoztak  az  élelmiszerek  növényi  rostokkal  való  kiegészítésével :  pl.  a  teljes ( barna )  kenyér  és  a  Graham - kenyér  sok  korpát  tartalmaznak,  a  korpában  pedig  sok  a  rostos  anyag  és  a  vitamin ( főleg  a  B - vitaminok  csoportja ).   Akiknek  sok  a  gyomorsavuk,  azok  a  teljes ( integrál,  barna)  kenyeret  nem  tudják  fogyasztani,  mert  fokozza  a  gyomornedv  savtartalmát,  viszont  a  félbarna  kenyér  nem  okozhat  ilyen  bántalmakat.   És  néhány  szó  arról  a  sokaknál  elterjedt  furcsa  véleményről,  amely  szerint  csak  a  hófehér  kenyér,  illetve  a  kalács,  a  kifli  és  egyéb  fehér  péksütemény  az  igazán  jó.  Ennek  legfeljebb  esztétikai  alapja  van ( vagy  sznobizmus),  de  egészségügyi  szempontból  teljesen  indokolatlan.  Ugyanis  pontosan  ezekben  van  a  legkevesebb  rosto  anyag  és  a  legkevesebb  vitamin!   A  füstölt  húskészítmények  füstanyagai  között  is  vannak  rákkeltő  vegyületek.   Ne  együnk  tehát  soha  többé  füstölt  kolbászt?  De  igen,  ehetünk,  ám  mértékkel  és  sok  rostanyaggal!

Az  alábiakban  megemlítünk  több  olyan  gyógynövényt,  melyek  bizonyos  mértékben  és  bizonyos  rákfajtákban  javulást,  illetve  az  élet  meghosszabítását  idézték  elő.  Felhívjuk  mindenki  figyelmét :  a  rákot  meggyógyítani  még  nagyon  nehéz,  de  a  régebbi  gyógynövények  adatai  alapján  vannak  biztató  lehetőségek,  amiket  kár  lenne  kipróbálatlanul  hagyni.  Először  is  tehát,  ne  fogyasszunk  mértéktelenül  szeszes  italokat,  ne  dohányozzunk,  óvakodjunk  a  többi  rákot  okozó  anyagoktól  is.

Ugyanakkor  jó  tudni  a  következőket :  a  körömvirág  ( vagy  kalendula ),   a  zsálya,  a  mezei  árvácska  és  a  Benedekfű  ( Áldott fű )  keveréke  használható  külsőleg  borogatás,  belsőleg  tea  formájában  mell  és  méhrák  esetében

Zsurló.  10 g  apróra  vágott  növényt  főzzünk  10 - 12  percig  3 dl.  vízben.  Leszűrve  melegen,  reggel  éhgyomorra  fogyasszuk.   Belsőleg  2 - 3  hétnél  tovább  nem  szabad  használni,  mert  vesevérzést  okoz.   Rákos  daganatra  és  rosszul  gyógyuló  sebekre  borogatásként  használható.

Ibolya.  3 - 4 g  virág  és  gyökér  1/2  liter  vízben  főzve  külsőleg  és  belsőleg  is  használható  rákos  daganatra.   Általában  rákos  betegségeknél  használatára  javulás  lép  fel.

Angyalfű ( angelika ).   10 g -t  negyedliter  vízben  főzve,  általános  és  ideggyengeségben,  vérszegénységben  és  pszihikai  eredetű  étvágytalanságban  hasznos.

Áloé (3  éves  legyen).  Összedarálva,  mézzel  és  borral  keverve  használható.  Az  áloé  szárazan,porrá  törve  és  sebekre  hintve  gyógyulást  idéz  elő.

A  tölgyfa  makkja  és  kérge.   Sok  csersavat  és  egyéb  anyagokat  tartalmaz,  amelyek  méregtelenítő  és  fertőtlenítő  hatásúak.  A  makkot  pörkülve  és  porrá  őrölve  nyerjük  az  ún.  makk - kávét :  10 g -ot  7 dl  vízben  15  percig  főzzünk.  A  tölgyfakéreg  felaprítva  és  kb.  félóráig  főzve  használható,  barna  folyadék  lesz  belőle.  Lemosásoknál,  borogatásként  a  legmakacsabban  gyógyuló  sebeket  is  elmulasztja.

Benedek - fű (Áldott fű ).Az  egész  felaprított  növényt  megfőzzük  és  használhatjuk  borogatásra,  a  rákos  seb  lemosására,  porrá  őrölve  ráhintjük  a  sebre  vagy  az  összetört  friss  levelet  tesszük  rá.   Teája  nagyon  keserű,  nem  mindenki  képes  meginni,  érzékeny  vagy  gyenge  idegrendszerű  egyéneknél  rosszullétet  és  hányingert  is  előidézhet.

Kökörcsin.  Külsőleg  kell  használni  gyökerét  vagy  gyökérnedvét ;  a  rákos  sebek  továbbterjedését  megállítja.

Ezerjófű  vagy  százforintos  földepe.  1  kiskanál  felaprózott  növényt  pár  percig  főzünk  1/2  liter  vízben.  Mint  keserű  ízű  erősítő  tea  használható  különféle  eredetű  étvágytalanságnál.  A  fő  étkezések  előtt  félpohárnyit  fogyasszunk.

Ezerjófű - bor.  6 - 7 dkg  felaprított  növényt  8  napig  áztatunk  hidegen  1  liter  vörösborban.  Lehet  édesíteni  és  egy  pohárkával  meginni  minden  étkezés  után.  Sokféle  belső  betegségre  gyógyír,  jó  hatású  a  daganatokra  is.

Lóhere.  A  virágos  növényt  külsőleg  és  belsőleg  isforrázatként  használjuk  mellkasi  betegségeknél,  gyomorbetegségeknél  és  lefogyásnál.  A  virágjait  megfőzzük,  leszürjük,  a  szüredéke  újabb  adag  virágot  teszünk,  újra  felfőzzük  s  ezt  addig  folytatjuk,  amíg  kenőcs  sűrűségűvé  nem  válik.  E  formájában  makacs  daganatokra,  még  rákos  daganatok  eloszlatására  is  felhasználható.

Köménymag.  Gazdag  éterikusolaj - tartalmú,  szabályozza  a  gyomor  müködését  és  megszünteti  a  bélgyuladást  Ha  egyenlő  arányban  keverünk  köménymagot,  ánizsmagot  és  koriándermagot,  akkor  a  hatása  a  teának  még  jobb  lesz.  Készítése :  2 - 3  kiskanál  köménymagot  főzzünk  1/2  liter  vízben,  15  percig.  Vastagbélrák  esetében  hetekig,  sőt  hónapokig  tartó  könnyebséget  okoz.